انصاف نیوز: خاطرات روزنوشت آیتالله اکبر هاشمی در اسفند سال ۱۳۸۰ را در ادامه میخوانید:
جمعه 10 اسفند 1380 | 16 ذیحجه 1422 1 مارس 2002
«در هند، درگیری مسلمانان و هندوها خطرناک شده و جمع زیادی کشته شدهاند. در 27 شهر حکومت نظامی اعلام شده و ارتش به کمک پلیس آمده و شورای عالی هندوها از نخستوزیر خواستهاند که اگر نمیتواند به مسأله مسجد بابری خاتمه دهد، استعفا کند.
در زندان گوانتانامو، اکثر زندانیان در اعتراض به رفتار آمریکا، اعتصاب غذا کردهاند. اعتراض زمانی آغاز شده که نگهبان زندان، عمامه یک زندانی را در هنگام نماز برداشته است.
ساعت هفت از فرودگاه مهرآباد به سوی خوزستان پرواز کردیم. آقایان [محمدرضا] نعمتزاده، [مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی]، [اکبر] ترکان، [رییس هیأت مدیره شرکت پتروپارس] و یاسر و مهدی و فاطی و عفت و علی و محمد لاهوتی، محافظان و دفتریان همراه بودند.
ساعت هشت و نیم در پایگاه امیدیه فرود آمدیم. [آقای عبدالحسن مقتدایی]، استاندار و [آقای ابراهیم فلسفی] امامجمعه بندر [ماهشهر] و فرماندهان پایگاه استقبال کردند. در مصاحبه کوتاهی گفتم، هدف سفر، بازدید از طرحهای نفتی و گازی و پتروشیمی و بررسی وضع جنوب و سواحل است.[1]
با اتومبیل به بندر امام رفتیم. در مسیر، آقای مقتدایی، استاندار [خوزستان]، اوضاع استان را توضیح داد. از حزب مشارکت و وزارت کشور به خاطر تلاش در جهت عزل او شکایت دارد؛ [انتصابش] در جلسه [هیأت] دولت، تاکنون تصویب نشده است.
به منطقه ویژه اقتصادی در بندر رفتیم. در جمع مدیران، آقای نعمتزاده طرحهای جدید پتروشیمی را توضیح دادند. حدود ده طرح تا 5/3 میلیارد دلار و 700 میلیارد تومان سرمایهگذاری، تقریباً نزدیک به اهداف برنامه ایران 1400 دولت سازندگی است؛ جالب و مهم و ارزانتر و مدرنتر و وسیعتر از طرحهای گذشته است.
درختی به رسم یادبود کاشتم: نارنج. با اتومبیل از بخشهای مختلف منطقه بازدید کردیم. در هر طرح، مدیرمسئول گزارش داد.
منطقه ویژه، بیش از دو هزار هکتار است و قسمتی از آن برای طرحهای غیردولتی است و در سال آخر دولت سازندگی تصویب و تأسیس شد.
برای نماز و ناهار به منطقه پتروشیمی بندر رفتیم. بعد از استراحت، از پتروشیمی و شیمیایی رازی بازدید کردیم و گزارش شنیدیم. بیش از 600 میلیون دلار صادرات سالانه دارند که تقریباً اکثر آن سود است. با همین سودها که تاکنون معاف از مالیات هم بوده، امکان خوبی برای توسعه فراهم شده است. از سال آینده، مشمول 25 درصد مالیات میشوند.
با اتومبیل از بندر بازدید کردیم. به شهرک مسکونی شهید چمران رفتیم. پس از نماز مغرب، در مرکز فرهنگی جدیدالاحداث، از سالنهای ورزش و استخر و در مسیر از نهالهای درخت گزی که اخیراً کاشته شده است، بازدید کردیم.
در فرهنگسرا و شورای شهر و امام جمعه ماهشهر، درخواست داشتند که پتروشیمی به عمران بندر ماهشهر بیشتر کمک کند. به آقای نعمتزاده، خصوصی با توجه به نیاز و توقع به جای مردم، تذکر دادم. در جمع مدیران شرکت کردم. خواستههای خود را مطرح کردند و من هم صحبت کوتاه و تشویقآمیز داشتم.[2]
برای خواب به ساختمانهای نوسازی رفتم که برای مسکن کارکنان میسازند. ساختمان، بوی رنگ و رطوبت میداد. در مسیر، یک خانم با آه و ناله جلوی ماشین من را گرفت و مشکلاتش را گفت؛ منجمله جداشدن از همسر معتاد و فقر؛ پیش عفت رفت و کمک گرفت. فاطی هم به بیمارستان نوساز شرکت رفت و بعداً گفت، فقط دو مریض بستری بودهاند؛ با اینکه 200 تختخواب دارد. تذکر دادم که برای عموم مردم آزاد کنند؛ اکنون مخصوص کارکنان نفت است.»
[1] – رجوع کنید← کتاب «هاشمی رفسنجانی، مصاحبههای 1380»، دفتر نشر معارف انقلاب، 1402.
[2] – در بخشی از این سخنرانی آمده است: «من در دوران مسئولیت به نقطهای رسیدم که ما باید یک برنامه طولانی داشته باشیم که بالاخره به طرح ایران 1400 رسیدیم و برنامه 25 سالهای تهیه کنیم. بخش پتروشیمی در برنامه اول و دوم، جزو بخشهایی است که بیشترین مزیتهای نسبی را دارد.
با توجه به منابع گازی استعداد نیروی انسانی که در کشور ماست، خیلی زود میتوانیم نیروهای بومی و خودی را داشته باشیم و با توجه به مقداری از تجربه صنعتی که داریم و یک قسمت همین بندر امام خمینی و یک قسمت در تبریز، اراک و جاهای دیگر است، باید کارهای اساسی انجام دهیم. به نظر میرسد، اگر به پتروشیمی بیشتر از آنچه که تاکنون توجه کردیم، توجه کنیم، برنده باشیم و برای من روشن شده بود که 30 میلیون تُنی که آن موقع مطرح بود، ایدهای واقعی بود.
آنچه که من امروز دیدم، تا بهحال نشنیده بودم که میخواهند این هدف را زودتر از 20 سال تحقق بدهند. گفتند، بناست در سال 1391 یعنی پانزده سال، به آن هدف برسیم؛ این برای من خیلی خوشحال کننده بود. واقعیت میدان را که دیدم، فهیمدم که این شعار نیست؛ یک آرزوی بلندپروازانه نیست، چیزی است که در حال تحقق است و واقعاً طرحها، خیلی خوب با نشاط و فعال پیش میرود.» رجوع کنید← کتاب «هاشمی رفسنجانی، سخنرانیهای 1380»، دفتر نشر معارف انقلاب، 1402.
منبع: کتاب خاطرات هاشمی در سال ۱۳۸۰؛ «افراط در اختلاف»
انتهای پیام