از دیرباز روند ازدواج در ایران با معرفی دختر و پسر توسط و به صورت سنتی آغاز می شده است اما با گذشت زمان این موضوع نیز مانند خیلی از موضوعات دیگر دچار تغییر و تحولاتی شده است تا جایی که گاهی زوجین ترجیح میدهند همسر آینده خودشان را از طریق شناخت پیش از ازدواج انتخاب کنند.
به گزارش سایت عصر اصفهان نیوز، «برای بدست آوردن این شناخت پای مراکزی به نام همسریابی به میان می آید. عمدتا واسطهگری برای ازدواج کار پر چالشی است و کسی که به این حوزه ورود میکند باید دارای برخی ویژگیهایی باشد که بتواند از عهده چالشها برآید.
هر چند سایتها و مراکز همسریابی موافقان و مخالفان بسیاری دارد، موافقان از تشکیل خانواده و فراهم شدن شرایط ازدواج در این مراکز میگویند و مخالفان آن دید مثبتی به آشنایی قابل اعتماد جوانان در این فضا برای شروع زندگی مشترک ندارند و ظاهرگرایی، اغراق و پنهان کردن حقیقت، اخاذی، بازی با احساسات را از معایب این نوع ازدواجها میدانند و معتقدند اغلب ازدواجهایی که در این مرا کز و سایتها انجام میشود، نافرجام است.
معایب یا مزایای سایت های همسریابی
ازدواج پدیده ای است که نیاز به آشنایی دارد؛ حال که با گسترش ارتباطات، واسطه ها حذف شدند و جوانان فرصت بیشتری برای آشنایی با جنس مخالف و هم سن و سال خود پیدا کرده اند؛ از طرفی با پیشرفت فناوری، همه ابعاد زندگی تحت تاثیر قرار گرفته و امکان آشنایی از راه دورِ افراد با یک دیگر فراهم شده است. در این میان فعالیت سایت های همسریابی با رشد قارچ گونه خود هر روز بیشتر به چشم می خورد. حالا اینکه آیا فعالیت این سایت ها تاثیری در افزایش ازدواج دارند یا مزایا و معایب آنها چیست باید مورد بررسی قرار بگیرد.
زینب یکی از دخترانی است که از طریق یکی از سکوهای اینترنتی با زوج مورد نظر خود آشنا شده و به نظر خودش خوشبخت است. او درباره اهمیت نظارت خانواده در مسیر ازدواجهای مجازی می گوید: سن در موضوع ازدواج بهخصوص در ازدواج مجازی اهمیت زیادی دارد. من در ۲۸ سالگی همسرم را که از طریق سایتی آشنا شده بودیم را صرفاً به خانواده معرفی کردم تا مسیر خواستگاری براساس فرهنگ و رسوم خانوادهها پیش برود و هیچ اجباری در پذیرفتن یا رد کردن خواستگار نداشتم.
هانیه دختر جوانی است که در دام سایتهای همسریابی افتاده و قبل از ازدواج درگیر سوءاستفاده و اخاذی شده است، او می گوید: با نزدیک شدن به سن ۳۰ سالگی در یکی از سایتهای همسریابی ثبتنام کردم و در این سایت فردی سهیل نام با هماهنگی سایت به من معرفی شد، مدتی برای آشنایی با هم رفتوآمد داشتیم و او به بهانههای مختلف و به بازی گرفتن عواطفم پولهای بسیاری از من گرفت و کمی بعد هم ناپدید شد و تلفنش را جواب نمیداد.
مدتی از ناپدید شدن سهیل میگذشت که شمارهای ناشناس درخواست مبلغ هنگفتی کرد تا از انتشار عکسهای خصوصیام در فضای مجازی جلوگیری کند، را دریافت کردم، به هر زحمتی بود این پول را فراهم کردم و به حساب آن فرد که متوجه شدم همان سهیل است ریختم، سایت همسریابی هم هیچ راهی برای اینکه بتوانم او را پیدا کنم نداشت، اصلاً این سایت تقلبی و کارش اخاذی بود، بعد از شکایت و پیگیری متوجه شدم سهیل گرداننده این سایت بوده است و دختران بسیاری را فریب داده است.
هدف گذاری سایت های همسریابی اشتباه است
به اعتقاد کارشناسان هدف گذاری این سایت ها باید بر پایه تشکیل زندگی مشترک برای مخاطبان جوانی باشد که به دنبال تشکیل خانواده هستند؛ در حالی که برای همه این سایت ها این گونه به نظر نمی رسد و برخی حتی مقاصد شومی را دنبال می کنند که وارد این سایت ها می شوند ضمن اینکه ما منکر نیت خیر گردانندگان سایت های همسر یابی نیستیم؛ چرا که مشکل آنها بیشتر در عدم پیدا کردن درست جامعه هدفشان است که در این خصوص باید بررسی صورت بگیرد. این سایت ها برای جلوگیری از سوء استفاده کنندگان و همچنین اقدامات کارشناسانه و آسیب شناسانه نیازمند رصد کردن است و زوجین باید دائم در معرض ارزیابی و آسیب شناسی قرار بگیرند تا از به وجود آمدن بعضی مسایل جلوگیری شود.
عطایی، زوج درمانگر و مشاور خانواده در اصفهان در این مورد می گوید: در حال حاضر نقش بسیاری از سایت های همسریابی به سمت ازدواج موقت سوق پیدا کرده ضمن اینکه بیشتر افرادی هم که در این سایت های ورود می کنند متاسفانه رابطه طولانی مدت ازدواج را تجربه کرده اند و فقط برای خالی نبودن عریضه اقدام به چنین کاری می کنند. در واقع هنوز سایت های همسریابی به این سطح از قدرت نرسیده اند که بتوانند افرادی را که قصد ازدواج در این سایت ها را دارند با افرادی که فقط قصد دوست یابی و یا ازدواج موقت دارند، تفکیک کنند، این مساله یکی از معایب این سایتها است.
چون افرادی که قصد ازدواج دائم و تشکیل خانواده دارند به راحتی مورد سوء استفاده و کلاهبرداری قرار می گیرند. باتوجه به خلاءهای اجتماعی موجود در جامعه، بحث های متناقضی در رابطه با ازدواج موقت عنوان شده و سایت های همسریابی به یکی از بزرگ ترین مروجان ازدواج موقت تبدیل شده و به شکل نامتعارفی جوانان را به یکدیگر برای این اقدام معرفی می کنند.
میانگین سنی افراد در سایت های همسریابی خیلی بالاست
معمولا میانگین سنی افراد عضو در سایت های همسریابی خیلی بالاتر از میانگین سنی ازدواج جوانان است، این را حوریه زمانی، روان شناس و مشاور خانواده در اصفهان می گوید و ادامه می دهد: میانگین سن ازدواج در ایران، ۲۵ تا ۳۵ سال است در حالی که میانگین سنی افراد در سایت های همسریابی خیلی بیشتر است.
این روان شناس، آشنایی سریع افراد با یکدیگر را یکی از مزایای سایت های همسر یابی می داند و بیان می کند: در واقع برای از بین بردن برخی مراسم و تشریفات رسمی خوب است؛ اما شناختی که به این سرعت شکل می گیرد چندان کامل و عمیق نیست. متاسفانه سوءاستفاده هم در این سایت ها بسیار زیاد است، به گونه ای که معمولا بیش از ۹۰ درصد رابطه هایی که به شکلی در این سایت ها ایجاد می شود، با اهداف دیگری است و اخلاق در بسیاری از موارد زیر پا گذاشته می شود.
مخاطبان سایت های همسریابی عموما از خانواده های سنتی هستند
مخاطبان این سایتها خانوادههای اکثراً سنتی هستند که دید صحیح و درستی نسبت به ازدواج ندارند، در این خانوادهها نوعی مقاومت نسبت به فضاهای مجازی در دیدگاهشان وجود دارد، در برخی مواقع آشناییها ادامه مییابد و معمولاً جوانها شمارههای همدیگر را میگیرند و بین آنها دوستی پیش میآید که تعهدی به دنبال ندارد و همین امر باعث نگرانی خانوادهها میشود، زیرا آنها خواهان روابط کنترل شده و ازدواجی شناخته شده هستند، اما جوانان خواهان شناخت بیشتر به دور از کنترل هستند.
سایتهای همسریابی خصوصیات روانی و روحی افراد را در نظر نمی گیرند. در این سایتها خصوصیات جسمی همراه با عکسهایی که در بهترین شرایط از افراد گرفته شده، مدنظر قرار داده میشود و شرایط مالی نیز در اولویت است، نگاه سایتها برای واسطهها نوعی تجارت و کسب و کار محسوب میشود و در اکثر مواقع پس از دیدارهای مختلف نتیجه خوبی حاصل نخواهد شد.
کدام سایت مجوز دارد؟
در حالیکه برخی افراد با ثبتنام در سایتهای همسریابی به دنبال سوژههای مناسب برای ازدواج هستند، سرهنگ دوم علی نیکنفس، رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری پلیس فتا ناجا گفته است: گردانندگان این سایتها همواره ادعا دارند فعالیت آنها قانونی بوده و مجوز دارند، حتی برخی از این سایتها گاهی پا را فراتر گذاشته و ادعا میکنند که آنها برای مشروعیت فعالیت خود در خصوص همسرگزینی از مراجع تقلید استفتاء نموده و این عزیزان مهر تائید بر فعالیت آنها در فضای سایبری زدهاند.
در حالیکه بنا بر استعلام پلیس فتا از دفاتر مراجع عظام تقلید ادعای کذب این سایتها ثابت و مشخص شده که هدف گردانندگان سایتهای همسریابی بیش از آن که حل مشکلات ازدواج جوانان باشد، کسب درآمد است و برای آنها اصلا” مهم نیست که در این راه آبروی افراد ثبتنام کننده در سایت آنها برود.
سرهنگ نیکنفس به تشکیل پروندههای متعدد کلاهبرداری و هتک حیثیت مرتبط با ثبتنام در سایتهای در سالهای گذشته اشاره می کند و می افزاید: پلیس فتا بارها به شهروندان خصوصا بانوان برای ثبتنام در این سایتها هشدار داده بود، ثبتنام و فعالیت در این سایتها به هیچ عنوان بدون اطلاع و همراهی خانوادهها نباشد و به تنهایی قرار ملاقاتهای حضوری با افراد دیگر در سایتهای همسریابی نگذارند، زیرا بسیاری از کاربران این سایتها از هویت و مشخصات جعلی استفاده میکنند و چهره واقعی خود را پنهان میسازند.»
انتهای پیام